home project

5 bed family home

This five-bed detached family home in Cheshire dates from 1960, and benefits from a large south facing garden, something which was at the forefront of the clients minds when choosing it. At the back of the house there was a small brick built shed, and an outdated conservatory, constructed from timber frame, single glazing and polycarbonate roof. The conservatory stretched across the rear of the house which limited the amount of light getting in to the living room, dining room and kitchen. 

The brief was to replace the conservatory, and small potting shed, with a large sun room to create an open plan family room with a kitchen which that would become the heart of the home.

Therefore, a new extension was designed to stretch across the rear of the property. The existing kitchen and dining rooms were opened up to each other and to the new extension creating one large, open plan kitchen, dining living space. The southern wall of the extension is fully glazed, with four sliding doors, which slide in pairs to allow different configurations of openings.These are also glazed with solar control glass to limit the amount of solar gain the summer months. The extension also benefits from three roof lanterns,which as well as providing more natural light, also provide additional height,and at night are lit with uplights. Underfloor heating has been installed in the extension, supplemented with modern contemporary vertical radiators in the former dining room. The floor has been finished with timber effect vinyl planks, and the walls have been painted white throughout. 

The original uPVC french doors from the living room to the conservatory were replaced with fully glazed oak doors, providing borrowed light into the living room. These doors can also be opened through 180 degrees and folded back to the wall to provide easy access if there is a party taking place. 

The kitchen is located along the original wall of the property, and a new glazed rear door has been installed. The units are two tone with dove grey to the perimeter and anthracite grey to the island unit. The sink, dishwasher, gas hob and double oven with microwave and warming drawer are all located along the external wall to allow easy extract for the cooker hood, and for the waste from the sink and dishwasher. Envisaged as a prep space and social area, the large central island unit has power to both ends and also has seating for four. 

A new patio and contemporary planting scheme is planned for summer 2021. 




info@figura-architecture.co.uk

07723 917 405

4 Landswood Park,
Hartford,
Cheshire
CW8 1NF