home project

4 bed, rural family home

This traditional family home is set high, on a steep hillside with majestic views over the Tees Valley to the south.

The original house dates from the 1930’s and has had several extensions over the years.

The brief was to replace an outdated timber sun room which was used as a dining room at the front of the house, and to address the ease of access, and visual impact of the main entrance to the house. As the design developed, it became clear that it would be beneficial to the new spaces created if the existing lean-to utility room and rear entrance were also demolished and replaced. 

Therefore,the proposed solution at the front of the house was to form a new extension to accommodate both the entrance porch and a sun room, while at the rear of the house a small extension was to provide a new rear entrance and utility room. 

To make the main front door to the property more welcoming, the position of the new door was rotated through ninety degrees so that it is visible from the driveway. A new porch was added to provide protection to the door and any visitors waiting to enter. This leads onto a spacious entrance hall with space to store coats and shoes, before entering the original hall through the original structural door opening. The internal door was replaced with a fully glazed door to allow light to enter the hallway and stairs. 

A door from the hallway leads into the original kitchen / dining room, off which the original conservatory was located. The new sun room stretches across the front of both these rooms, which have been opened up to create one large, flowing open plan space. Due to structural considerations, part of the original rear wall of the house has had to be retained, however this used as a dividing screen between the kitchen and the sun room to provide a degree of separation between the spaces. A new kitchen with breakfast bar has been installed, and the original back door has been blocked up. An original window opening has been taken down and made wider to provide a new back door, which leads to a large utility room , and out to a cottage style courtyard garden between the house and the main road.

The sun room extension has been finished with engineered oak flooring, while walls and goose wing grey fittings and furniture. The main southern window allows the space to be flooded with natural light and allows the spectacular,ever-changing scenery to become the focal point of the room. 




info@figura-architecture.co.uk

07723 917 405

4 Landswood Park,
Hartford,
Cheshire
CW8 1NF